81 έτη από τη Μάχη της Κρήτης

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 81 έτη από τη Μάχη της Κρήτης

Οι εκδόσεις τις Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης αλλά και του Δήμου Ηρακλείου έχουν προβεί στην έκδοση πολύ σημαντικών βιβλίων που αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, "Η Μάχη του Ηρακλείου", το "Αρχείο Φράιμπουργκ" και "Ο αρχαιολόγος Τζον Πεντέλμπερυ" είναι μερικά από αυτά.

«Οι κρητικοί ζητούσαν με επιμονή όπλα ενόψει της γερμανικής επίθεσης. Το νησί είχε αφοπλιστεί, ίσως πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του σε τέτοιο βαθμό. Η δικτατορία, μετά την εξέγερση του 1938, ήταν άκρως επιφυλακτική έως εχθρική απέναντι στην Κρήτη και ενόψει του ελληνοϊταλικού πολέμου είχε διατάξει εκ νέου την παράδοση όλων των όπλων. Αρχικά περί τους 3000 πολίτες οργανώθηκαν στις μονάδες πολιτοφυλακής και από το Φεβρουάριο του 1941, παρέμειναν 1500 σε τέσσερα τάγματα, ένα ανά νομό χωρίς εξοπλισμό.

Στις 20 Μαΐου ξεκίνησε η γερμανική επίθεση, μία μοναδική επιχείρηση κατάληψης στόχου κυρίως με αερομεταφερόμενες δυνάμεις σε τέσσερα σημεία στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου».

·       απόσπασμα από το βιβλίο των εκδόσεων του Δήμου Ηρακλείου «Η Μάχη του Ηρακλείου».

«Περιλαμβάνει και έγγραφα του γερμανικού στρατού που αναφέρονται γενικά στις πολεμικές επιχειρήσεις των Γερμανών και των συμμαχικών δυνάμεων κατά το Β’ Π. Π., και επομένως σε αυτό εμπεριέχεται πλήθος ανέκδοτων πληροφοριών για την μελέτη πολλών και διαφορετικών παραμέτρων του πολέμου. Το γεγονός αυτό το καθιστά περισσότερο σημαντικό, καθώς δεν περιορίζεται στο στενό τοπικό πλαίσιο της Κρήτης, και επομένως ιστορία της νήσου, τη συγκεκριμένη περίοδο, μπορεί να μελετηθεί σε συνάρτηση με τα πολεμικά γεγονότα στην Ευρώπη το ίδιο χρονικό διάστημα».

·       απόσπασμα από το βιβλίο των εκδόσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Αρχείο Φράιμπουργκ».

**Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Βιβλιοπωλείο μας, όπως και άλλα με αντίστοιχη θεματολογία για τη Μάχη της Κρήτης.